Pessoabett

 

Denna texten som kommer nu har jag tagit från denna blogg!
Pessoabettet
Pessoabettet är från början ett körbett vars namn man använder idag kom genom att Nelson Pessoa (känd hoppryttare, far till Rodrigo Pessoa) började använda det. Något det talas om att han ångrat idag. Egentligen heter pessoabettet Dutch Gag vilket på svenska betyder Holländsk munkavle.
Bilden är länkad för det blev fel här!

En vanlig missuppfattning
Många tror att pessoabettet är ett hävstångsbett - vilket är felaktigt. Pessoabettet har förvisso skänklar men ett hävstångsbett används med kedja vilket gör att det ger en hävstångseffekt, mycket logiskt. Hos pessoabettet å andra sidan finns det inget som stoppar ryttaren från att dra "för mycket". Den enklaste lösningen på det borde väl vara då att sätta på en kedja, eller hur? Dock är det som så att en kedja på ett pessoabett inte ger rätt verkan utan kedjan hamnar fel i jämförelse med exempelvis ett Pelhambett. Detta skulle då leda till en felplacerad kedja som kommer att klämma och nypa den tunna huden hästen har där.
Muppad bild från google!
MIN uppfattning om pessoabett
Flower reds på pessoabett! DET BEHÖVDES! Om man INTE hade haft pessoabett på henne hade haft de på henne hade man förstört henne i munnen! visserligen hade hon kunnat ha ett annat bett i dressyr men annars i hoppningen? INGET SNACK OM SAKEN! Och jag tror inte Anna- Lill som älskar Flower liiite mer än dem andra hästarna p.g.a det hon gått igenom så tror jag inte hon skulle sätta på ett pessoabett bara för att hon vill... Men vad tycker ni är bäst att man har ett lite skarpare bett och drar sjuuuuuuuuuuuuuuuuuuuukt mkt eller att man har ett t.e.x pessoabett och bara tar yttepytte lite i handen och hästen nästan tvär stannar!?
Julia letar faktiskt efter ett pessoabett till Titti men hon vet inte riktigt vad hon har för mått men när hon vet det! Då behöver jag kanske inte ta Titti lika mkt  munnen och vi kommer säkert komma 1000 000 steg längre för att vi inte skulle bråka lika mkt med ett vanligt bett! Titti kan inte vem som helst rida! Det är inte bara hoppa upp och tänka nu ska du gå i form och hoppa 70 cm! ja Titti kan inte hoppa 70 cm! Hon kan hoppa max 65 med ryttare ! för on hoppar kanske oftast 80 ändå!
Det är min syn på pessoabettet!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0